Categories
Fotografie General

Een Carrière in de Fotografie

Geeke van Dijck Fotografie

Zo vaak geven we onze verf en ons doek de schuld van het tonen van fouten. Ik besef dat professionals in de fotografie een zware en concurrerende baan hebben, maar ik ben het niet eens met die filosofie. Ik geloof dat een correcte voorstelling van mijn werk bij Fotografie Eindhoven het uiteindelijke doel is. Op het werk ben ik van plan mezelf te vertegenwoordigen zoals ik mezelf wil portretteren.

Als we een baan hebben die we niet leuk vinden of waarmee we ons niet verbonden voelen, dan maakt dat onze creativiteit vrij om het soort werk te maken dat we graag zouden doen en waarvoor we gezien zouden willen worden. Als dat niet gebeurt, dan moeten we van baan veranderen of die baan opgeven. Want als we dat niet doen, dan zijn we niet gelukkig. Want geluk heeft alles te maken met jezelf zijn! Anders zul je uiteindelijk een ellende creëren die een leven lang zal duren, in plaats van te vinden wat je echt wilt en dat na te streven!

Ik zei dat ik een graad in fotojournalistiek wilde halen omdat ik hou van wat ik doe. Als ik mijn huidige baan zou opzeggen, zou ik teruggaan. Ik maakte me zorgen over mijn soort fotografie, in de stad waar ik woonde, en dat het niet in een stijl was die ik gewend was. Het soort fotografie dat ik doe is niet glamoureus, het is niet verleidelijk, het is er niet een dat de aandacht zal trekken. In feite hou ik er zo van. Ongedwongen en discreet!

Ik zei al dat ik graag foto’s maak van mensen op een feestje of bij een speciale gebeurtenis. Dat is helemaal waar. Ik fotografeer graag zowat alles wat er gebeurt – van een natuurlijke bevalling of het euthanaseren van een huisdier tot een morbide vertoning van zo alledaagse kenmerken als het afgieten van handen of voeten. Als ik door de stad loop, stoppen mensen en reageren ze op mij en mijn camera. Sommige gemeen kijkende gezichten. Sommigen bang. Maar toch, ik amuseer me met het nemen van foto’s van zowat alles en ik hou ervan.

Zo, nu hebben we wat inzicht gekregen in de wereld van een portretfotograaf. Er zijn nog veel meer aspecten aan de realiteit van de industrie, maar dit is een goed begin. Als je een carrière op dit gebied overweegt, is mijn advies: solliciteer, solliciteer, solliciteer. Probeer je voor te stellen waar je na je studie terecht zult komen. Waar in deze industrie zie je jezelf? Als je dat weet, eindig je misschien niet in jouw vakgebied, maar het is een goede plek om te beginnen.

Fotografie is een prachtig vakgebied, zowel in artistieke als in commerciële zin. Het is ook een zeer concurrerende sector, dus opvallen is in elke bedrijfstak een heel belangrijk aspect. Het is essentieel dat je de tijd neemt, een goede opleiding krijgt en de theorie van de fotografie en hoe het werkt begrijpt. Hoewel veel hogescholen basiscursussen fotografie aanbieden, is het belangrijk om een diploma van een filmschool te halen, en het is nog belangrijker om een goed portfolio te hebben. Je werk is de drijvende kracht achter je beslissingen, je cijfers en je succes. Als je geen goed portfolio hebt, krijg je misschien geen goede baan.

De best betalende carrières in de fotografie zijn bruidsfotografie, reclame en modefotografie. Dit zijn de gebieden waar de meeste mensen instappen, en het is het beste om onderzoek te doen voordat je je tijd en geld verspilt. Als je onderzoek wilt doen, zoek dan een website die je meer informatie kan geven over deze velden, en hun salarissen. Als je hebt wat nodig is, kan het een geweldige carrière verandering voor je.